Σύμφωνα με τη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2012/19/ΕΚ) , η οργανωτική και οικονομική (χρηματοδοτική) ευθύνη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων διαχείρισης αποβλήτων ΗΗΕ ανατίθεται στους παραγωγούς του προϊόντος, και μάλιστα, όχι όταν το προϊόν καταστεί απόβλητο αλλά όταν το προϊόν διατίθεται πρώτη φορά στην ελληνική αγορά.
Οι παραγωγοί, νομικά ή φυσικά πρόσωπα, όπως ορίζονται στο αρθ. 11 του ν. 4819/2021, βαρύνονται με την ευθύνη χρηματοδότησης της ανακύκλωσης μέσω του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) στο οποίο οφείλουν να συμμετέχουν και να καταβάλλουν την χρηματική εισφορά ανακύκλωσης .
Ως προς τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, από το έτος 2020, ο παραγωγός οφείλει να συμβάλλεται με το ΣΣΕΔ, να εγγράφεται και να καταχωρεί στοιχεία του ίδιου και ποσότητες πωληθέντων προϊόντων του στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ) του ΕΟΑΝ και να καταβάλλει αντίστοιχη χρηματική εισφορά ανακύκλωσης στο ΣΣΕΔ, όπως ορίζεται στις, ΚΥΑ 23615/2014, ΥΑ 181504/2016 και στον ν. 4819/2021.
Για τα διατεθέντα προ του 2020 φωτοβολταϊκά πλαίσια, που δεν έχουν καλυφθεί με προηγούμενη εισφορά παραγωγού, η ευθύνη χρηματοδότησης της συλλογής- διαχείρισης των αποβλήτων αυτών, βαρύνει τον τελικό χρήστη, κάτοχο ή παραγωγό.
Είναι άξιο να τονιστεί ότι το συνολικό κόστος διαχείρισης ενός αποβλήτου φωτοβολταϊκού πλαισίου είναι σημαντικά υψηλότερο από την αρχική εισφορά ανακύκλωσης, καθιστώντας έτσι οικονομικά και περιβαλλοντικά πιο συμφέρουσα τη συμμόρφωση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.